Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ve Rusya’dan 500’er milyon dolar

Türkiye ile Rusya’nın ortaktaş kurduğu, iki ülke arasında gerçekleştirilen projelere yatırım yapılabilmesi için hayata geçirilen Türkiye-Rusya Yatırım Fonu’na 500’er milyon dolarlık kaynak aktarılmasına karar verildi.



Rusya DoÄŸrudan Yatırım Fonu (RDIF) Ãœst Yöneticisi Kirill Dmitriev, varlık fonları ve RDIF faaliyetlerine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu. Dmitriev, geçen yıl kurulan Türkiye-Rusya Yatırım Fonu’nun amacının ikili ekonomik baÄŸları güçlendirmek ve iki ülke arasındaki yatırım akışını artırmak olduÄŸunu belirterek, “Bu ortak fona RDIF ve Türkiye Varlık Fonu tarafından söz konusu amaca hizmet edecek projelere yatırım yapılabilmesi için 500’er milyon dolar yatırılacak. Özellikle altyapı, saÄŸlık ve bilgi teknolojileri sektörlerine ağırlık verilecek” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Türk ÅŸirketleriyle de müşterek projeler geliÅŸtirdiklerini ve birlikte çalışmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Dmitriev, ÅŸunları kaydetti: “Muazzam bir tecrübeye, uzmanlığa ve mühendislik bilgisine sahip olan Rönesans Holding ile Rusya’da yapılacak saÄŸlık, inÅŸaat, gayrimenkul ve altyapı projelerini kapsayan 400 milyon dolarlık ortak yatırım anlaÅŸmasını imzalayalı yaklaşık dört yıl oldu. Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in ay başında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında iÅŸ birliÄŸi fırsatlarını deÄŸerlendirmeye devam ettik. ÖrneÄŸin RDIF ile önde gelen bir baÅŸka Türk inÅŸaat ÅŸirketi MAKYOL söz konusu ziyaret sırasında yol yapımını da kapsayan altyapı projelerine birlikte yatırım yapacakları bir ortaklık kurmak için anlaÅŸtı.” Dmitriev, “Varlık fonları, gelecek vadeden ÅŸirketlere, baÅŸlıca altyapı projelerine ve sosyal giriÅŸimlere yatırım yaparak ekonomiler üzerindeki pozitif etkisini hem yerel hem de küresel çapta sürdürebilir. Ayrıca ekonomik baÄŸlar devletler arasında politik iliÅŸkiler kurmaya ya da mevcut iliÅŸkileri daha ileri seviyeye taşımaya yardımcı olurken varlık fonları bir çeÅŸit finansal diplomat gibi hareket ederek karşılıklı iÅŸ birliÄŸini yoÄŸunlaÅŸtırıyor” diye konuÅŸtu.   
 
ORTAKLIKLARA DEVAM EDÄ°YORUZ
 
Dmitriev, Rusya’ya doÄŸrudan yatırımları çekmek için katalizör görevi görmek ve önde gelen küresel yatırımcılarla ortak yatırım yapmak için 2011’de kurulan RDIF’in bugüne kadar 50’den fazla projeyi sonuçlandırdığını ifade ederek, “Fonumuz bu projeler için bugüne kadar 1,2 trilyon rubleyi (yaklaşık 20 milyar dolar) yönetmiÅŸ ve ayrıca Rusya ekonomisine uzun vadeli stratejik ortaklıklar yoluyla 30 milyar dolarlık yabancı sermayeyi çekmeyi baÅŸarmıştır” diye konuÅŸtu. Japonya, Çin, OrtadoÄŸu ve diÄŸer ülkelerle kurulan müşterek yatırım fonlarının, Rusya ve küresel ortakları arasında karşılıklı ticareti ve ekonomik baÄŸları güçlendirmeye devam ettiÄŸini bildiren Dmitriev, “Dünya çapında yeni ortaklıklar kurmaya devam ediyoruz. Geçen yıl bunlara ek olarak Ä°srail, Hindistan, Çin, Vietnam ve Suudi Arabistan’dan ortaklarla bir dizi yeni ortak fon ve platform oluÅŸturduk. Åžu anda bizim ve ortaklarımız için önemli bir alan haline gelen teknoloji de dahil olmak üzere Rusya ekonomisinin en umut verici sektörlerine yatırım yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.